+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Brand protection & enforcement

Brand protection & enforcement

Heineken is een sprekend voorbeeld van een bedrijf dat veel tijd en geld investeert in haar marketing. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat zij haar (bedrijfs)namen en logo’s beschermt als merk. Een zoekopdracht naar ‘HEINEKEN’ in het Benelux merkenregister levert niet verwonderlijk meer dan 100 merkregistraties op.

AUTEURSRECHT, MODELRECHT EN OCTROOIRECHT

Tot grote frustratie van merkhouders bestaat toch circa 5 tot 7 procent van de wereldwijde handel uit namaak. En dan hebben wij het nog niet eens over het grote scala aan andersoortige inbreuken op de intellectuele prestaties van personen en bedrijven, op het gebied van onder meer het auteursrecht, modelrecht en octrooirecht. Het is voor veel (grote) bedrijven dan ook van groot belang om hun intellectuele eigendom goed te beschermen en actief op te treden tegen inbreukmakers. De Vos & Partners is gespecialiseerd in brand protection & enforcement en helpt veel (grote) merken met het beschermen van hun merk, product of auteursrecht.

BESCHERMING INTELLECTUELE EIGENDOM

Intellectuele eigendom is de verzamelnaam voor rechten op alle intellectuele creaties, zoals bijvoorbeeld de naam van uw onderneming, software, vormgeving van producten, merken en uitvindingen. Ter illustratie: het besturingssysteem ‘Windows’ van Microsoft is auteursrechtelijk beschermd, en de naam ‘Microsoft’ is geregistreerd als merk. De bekende ‘UGG’/ ‘UGG Australia’ (winter)laarzen van het Amerikaanse bedrijf Deckers Outdoor Corporation zijn niet alleen als merk gedeponeerd; ook de vormgeving van enkele van haar modellen laarzen zijn als model geregistreerd.

OPTREDEN TEGEN ILLEGALE SOFTWARE EN NAMAAKKLEDING

Met hun intellectueel eigendomsrechten in de hand kunnen bedrijven zoals Microsoft en Deckers Outdoor Corporation gemakkelijker optreden tegen inbreukmakers. Bijvoorbeeld tegen personen of bedrijven die illegale software, ‘counterfeit’ (namaak) en/of ‘look-a-like’ (imitatie) laarzen aanbieden. Vooral de handel in counterfeit-producten is een groot probleem. Ter illustratie: in 2014 hebben de gezamenlijke douanes aan de EU-grenzen in totaal 35,5 miljoen nepgoederen in beslag genomen, waarvan 80% uit China kwam. Uit een ander onderzoek bleek dat de Europese Unie in een jaar ruim 26 miljard euro was misgelopen door de handel in namaakkleding alleen.

ONDERZOEKSBUREAU MONITORT ILLEGAAL AANBOD

Veel bedrijven realiseren zich dat het van groot belang is om regelmatig tegen illegale handel in inbreukmakende producten op te treden. De Vos & Partners heeft binnen de sectie IE/ICT een team van specialisten op het gebied van brand protection & enforcement, die bekende multinationals en (inter)nationale bedrijven bijstaan in de bescherming van onder meer hun auteurs-, merk-, handelsnaam- en modelrechten. Ons kantoor adviseert over de mogelijkheden om IE-rechten te registreren en hoe kan worden opgetreden tegen potentiële inbreukmakers, desnoods door een gang naar de rechter. In dat verband werkt onze sectie IE/ICT nauw samen met een onafhankelijk onderzoeksbureau, dat het illegale aanbod monitort. Hierdoor kunnen wij proactief en snel optreden tegen elke vorm van inbreuk, en tegen uiteindelijk relatief lage kosten voor onze cliënten.

JURIDISCHE ONDERWERPEN IN BRAND PROTECTION & ENFORCEMENT

Onze specialisten zijn gespecialiseerd in de volgende thema’s rondom ‘brand protection & enforcement’

  • namaak (counterfeit)
  • illegale parallelimport van merkgoederen
  • het gebruik door concurrenten van tekens die verwarring wekken met een (al dan niet bekend) merk
  • ‘free-riding’: het ongerechtvaardigd voordeel trekken uit het onderscheidend vermogen en/of reputatie van een merk
  • inbreuken op auteursrechten, zoals het aanbod van illegale software, muziek en games
  • inbreuken op modelrechten, zoals bijvoorbeeld het aanbod van “look-a-like” schoenen
  • het voeren van verwarringwekkende handelsnamen
  • het onrechtmatig (“slaafs”) nabootsen van producten welke niet door een IE recht zijn beschermd.

CLIËNTEN

De Vos & Partners werkt voor diverse multinationals en (middel)grote bedrijven, waaronder Deckers Outdoor Corporation, Luxottica Group (Ray-Ban), ICE SA, de BSA (Business Software Alliance) en andere bekende softwarebedrijven en fabrikanten van (zonne)brillen, kleding, schoeisel en horloges. Deckers Outdoor Corporation is het bedrijf achter de bekende “UGG Australia” (winter)laarzen, en ICE SA is bekend om haar ICE-WATCH horloges. Namens deze cliënten treedt De Vos & Partners op tegen het aanbod van namaak UGG laarzen en namaak ICE-WATCH horloges.  Meer in het algemeen adviseren wij al onze cliënten over de bescherming van hun intellectuele eigendomsrechten, en in welk verband wij regelmatig diverse inbreukmakers aanschrijven en waar nodig procederen. De Vos & Partners heeft tientallen jaren ervaring op het gebied van brand protection en enforcement. Wij werken nauw samen met de Douane Nederland Team IER, Unit Landelijke Taken, een gespecialiseerd onderzoeksbureau en een vast team van deurwaarders. Hierdoor kunnen wij effectief en kostenneutraal handhavend optreden tegen inbreukmakende producten.Recente blog berichten • Brand protection & enforcement

21-05-2019 - door Pieter Ballings

De Vos & Partners Advocaten N.V. & Microsoft - SPLA: Blog 2

SPLA en het Fair Level Playing field  Microsoft handhaaft h... Lees meer

14-05-2019 - door Pieter Ballings

De Vos & Partners Advocaten N.V. & Microsoft - SPLA: Blog 1

SPLA: Hoe worden de intellectuele eigendomsrechten van Micro... Lees meer

27-09-2018 - door Els Doornhein

Nieuwe column Els Doornhein in Vindingrijk: ‘Dutch Design de grens over’.

Voor Vindingrijk, het vakblad van de Nederlandse Orde van Ui... Lees meer

23-07-2018 - door Margriet Koedooder

Margriet Koedooder bij SBS6 Shownieuws in een item over Kim Kardashian!

Kim Kardashian lijkt allerminst geschrokken van de aanklacht... Lees meerHoofdcategorie

Werkwijze en Tarieven

Snel, efficiënt en to the point, zo werken we het liefst.

BEKIJK HIER AL ONZE TARIEVEN EN WERKWIJZE

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Created by Supreme being 21.3