+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Handelsnaamrecht

Handelsnaamrecht

De naam van een onderneming wordt beschermd door de Handelsnaamwet. Via die wet kan een onderneming ervoor zorgen dat een concurrent van haar geen identieke bedrijfsnaam gaat gebruiken dan wel een naam die zodanig op die van haar lijkt dat er verwarring is te duchten bij het publiek.

WORDT DE BEDRIJFSNAAM ECHT GEBRUIKT?

Volgens de wet is een handelsnaam de ‘naam waaronder een onderneming wordt gedreven’. Een handelsnaamrecht ontstaat zonder formaliteiten, zodat de inschrijving van de naam in het Handelsregister geen juridische voorwaarde is voor het ontstaan van dit recht. Van belang is simpelweg dat de naam daadwerkelijk wordt gebruikt voor uw onderneming (dus: door deze naam op briefpapier, een website of op kaartjes te hebben, door reclame te maken etc.). De enkele inschrijving in het Handelsregister of het ‘enkel’ voeren van een domeinnaam is in beginsel dus niet voldoende voor het verkrijgen van een recht op een handelsnaam.

VLIEGTICKETS.NL

Een handelsnaam hoeft niet uniek, nieuw of onderscheidend te zijn. Het feit dat men zichzelf ‘Bakkerij Jansen’ of ‘Kleermaker De Vries’ noemt, is reeds voldoende. Echter, dergelijke (zeer) beschrijvende handelsnamen genieten niet tot nauwelijks bescherming. Algemeen wordt aangenomen dat soortnamen respectievelijk beschrijvende aanduidingen namelijk niet via de Handelsnaamwet geclaimd (gemonopoliseerd) mogen worden. Zo konden de handelsnamen L.A. Law B.V. en LA-law.nl naast elkaar worden gebruikt, omdat de advocatenkantoren in verschillende steden gevestigd zijn. Of kijk eens naar vliegtickets.nl en vliegticket.nl. Deze handelsnamen zijn niet of nauwelijks te beschermen, omdat ze beschrijvend zijn.

VERWARRINGSGEVAAR

Het is verboden een jongere handelsnaam te voeren die potentieel verwarring wekt met een oudere (dus reeds bestaande) handelsnaam. Dit verbod strekt zich niet uit tot het voeren van identieke handelsnamen, maar ook tot handelsnamen die slechts in geringe mate afwijken van de oudere handelsnaam. Bij de vraag of sprake is van ‘verwarringsgevaar’ speelt niet alleen de gebruikte bedrijfsnaam een rol. Ook van belang (kunnen) zijn; de aard van beide ondernemingen, de plaats van vestiging en de doelgroep waarop de ondernemingen zich richten. En mocht het tot een procedure komen, dan zal de rechter (dus) ook oog hebben voor de vraag of dit niet te zeer de gewone taal of louter beschrijvende aanduidingen monopoliseert.

CONTROLEER OF EEN NAAM AL IN GEBRUIK IS

Het is dus raadzaam om voordat u een onderneming start, altijd goed te controleren of de door u gewenste naam al in gebruik is bij een ander bedrijf dat soortgelijke producten of diensten levert. Onder meer is het verstandig om te ‘Googlen’ naar vergelijkbare namen en de registers van het merkenbureau (BBIE) en het Handelsregister (KvK) te checken. Het komt namelijk vaak voor dat een (startende) ondernemer geen enkel onderzoek vooraf heeft gedaan, en uiteindelijk juridische problemen op zich afroept met de nieuwe naam en zich uiteindelijk gedwongen ziet de mooie visitekaartjes, brochures, belettering en domeinnaam in de prullenbak te gooien.Recente blog berichten • Handelsnaamrecht

30-04-2021 - door Victor den Hollander

Rechter beveelt 3x afgifte identificerende gegevens illegale aanbieders

Deze week hebben rechthebbenden wiens producten worden misbr... Lees meer

26-02-2021 - door Victor den Hollander

Een unieke domeinnaam of een unieke handelsnaam; verwarrend? Het is inmiddels verduidelijkt

In zijn beslissing van 19 februari 2021 bespreekt de Hoge Ra... Lees meerHoofdcategorie

Werkwijze en Tarieven

Snel, efficiënt en to the point, zo werken we het liefst.

BEKIJK HIER AL ONZE TARIEVEN EN WERKWIJZE

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage