+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden

Vanaf 2018 bent u niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen getrouwd als u niets met elkaar hebt afgesproken. U vraagt zich misschien af of het maken van huwelijkse voorwaarden dan nog nodig is.

Beperkte gemeenschap van goederen

Tot voor 2018 trouwde men automatisch in een algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat beide vermogens als het ware in één grote financiële pot kwamen. De uitzondering was trouwen onder huwelijke voorwaarden. Wilde men dit, dan moest men zelf actie ondernemen. Omdat de tendens in de samenleving veranderde, is de wetgeving aangepast. Vanaf 1 januari 2018 geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent kortweg dat uw bezittingen en schulden die u had voordat u ging trouwen, van u blijven. Alles wat u tijdens het huwelijk verwerft, valt wel in de gezamenlijke pot. Als u al een gezamenlijke woning hebt voordat u gaat trouwen, valt de woning als vanzelfsprekend na het huwelijk in de gemeenschap.

Huwelijkse voorwaarden

Wilt u alles delen, dus óók de persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk, moet u huwelijkse voorwaarden opmaken. Het is dus in bepaalde situaties wel degelijk van belang om alsnog huwelijkse voorwaarden op te maken. Ook als u de eigendomsverhouding van uw huis anders dan 50/50 wilt verdelen, omdat de een bijvoorbeeld meer geld in het huis heeft geïnvesteerd dan de ander, dan heeft u nog steeds huwelijkse voorwaarden nodig.

Daarnaast kiezen veel mensen met een eigen bedrijf meestal voor huwelijkse voorwaarden, om te voorkomen dat de ander wordt meegesleept in een eventueel faillissement. Ook zijn er mensen die het idee van alles delen ouderwets vinden. Kortom, als u om wat voor reden dan ook niet alles wilt delen, zowel bezittingen als schulden, dan moet u huwelijkse voorwaarden op laten maken.

Erfenis en schenking

Veel ouders schenken hun kind een geldbedrag of willen dat hun kinderen van hun erven. Ouders wensen dan dat dit bedrag aan hun kinderen toekomt en niet aan de eventuele schoondochter of schoonzoon. Om dit te voorkomen wordt vaak een uitsluitingsclausule opgenomen in het testament van vader of moeder. Met ingang van 2018 vallen erfenissen automatisch buiten de gemeenschap. Toch blijft een uitsluitingsclausule wel nuttig, bijvoorbeeld als uw kind besluit om wel alles te willen delen en dit in zijn of haar huwelijkse voorwaarden opneemt.

Schenkbelasting

Partners die in hun huwelijkse voorwaarden vastleggen dat ze in algehele gemeenschap van goederen trouwen, delen ook het voorhuwelijks vermogen. Als dit betekent dat een van de twee hierdoor meer dan 50% van het gezamenlijk vermogen gaat bezitten, wordt dit gezien als een schenking.

Een voorbeeld ter verduidelijking. Pieter en Anna trouwen op 3 maart 2018. Pieter heeft € 25.000,- spaargeld. Anna heeft een huis dat € 350.000,- waard is. Ze maken huwelijkse voorwaarden op, waarin ze hun bezit samen delen. Ieder heeft daardoor een bezit met een waarde van € 187.500,- (€ 25.000,- + € 350.000,- / 2). In de situatie dat ze alleen Anna’s huis hadden verdeeld, en dus niet het spaargeld van Pieter, dan zou Pieter méér dan 50% van het gezamenlijke vermogen bezitten. In dat geval moet hij daarover belasting betalen. Dit is een belangrijk aspect waar partijen bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden rekening moet houden. Hier adviseren de familierechtadvocaten van De Vos en Partners u graag over.

Meer weten? Lees dan onze blogs over dit onderwerp:Recente blog berichten • Huwelijkse voorwaarden

19-03-2020 - door Els Doornhein

Informatie De Vos en Partners over het Corona-virus

Beste cliënten, Het Corona-virus houdt de hele wereld in zi... Lees meer

13-06-2019 - door Frederique Mackay Beins

Koppels met ongeveer dezelfde leeftijd blijven het langst bij elkaar.

Uit een onderzoek van het CBS dat vandaag is gepubliceerd (h... Lees meerHoofdcategorie

Werkwijze en Tarieven

Snel, efficiënt en to the point, zo werken we het liefst.

BEKIJK HIER AL ONZE TARIEVEN EN WERKWIJZE

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage