+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Licensing

Licensing

Met licensing zijn vaak grote bedragen en belangen gemoeid. Soms zijn een heel businessmodel of vitale bedrijfsonderdelen afhankelijk van een licentie. Het kan ook omgekeerd zijn, het succes van een bedrijf is dan afhankelijk van aan wie welke licenties worden verstrekt.

EXCLUSIEVE LICENTIES

Een licentie is de toestemming om andermans intellectuele eigendomsrechten te gebruiken. In een wereld waarin intellectual property (IP) steeds belangrijker wordt, speelt ook licensing een steeds grotere rol. Licenties zijn er in alle soorten en maten. Meest verstrekkend is een exclusieve licentie. De licentienemer krijgt dan met uitsluiting van ieder ander (vaak inclusief de rechthebbende zelf) het recht het IP te exploiteren. Met een exclusieve licentie legt de houder van het IP in feite zijn ‘lot’ grotendeels in handen van de licentienemer; als de licentienemer niet succesvol is, gaat dat ook ten koste van de rechthebbende. Vandaar dat dit soort licenties meestal gepaard gaat met een heel scala aan verplichtingen die de licentienemer op zich neemt. Denk daarbij aan minimum afname en promotie. Exclusieve licenties zijn dan ook doorgaans onderdeel van een meeromvattende overeenkomst, zoals een distributie- of agentuurovereenkomst. Onze licensingadvocaten weten precies wat er wel en niet in een dergelijke overeenkomst moet staan.

SOFTWARELICENTIES

Hier staat tegenover de niet-exclusieve licentie. De licentienemer krijgt nog steeds toestemming bepaalde rechten uit te oefenen, maar is daarin niet de enige. Een voorbeeld hiervan zijn de meeste softwarelicenties. Die geven toestemming voor een bepaald gebruik. Dat kan toestemming zijn voor gebruik op een specifiek apparaat (device license) of aan een bepaalde gebruiker (user license). Deze licenties kunnen in tijd beperkt zijn of perpetual en kunnen worden specifieke doelen worden verstrekt.

FRANCHISE

Een ander voorbeeld is de franchise. In een franchise krijgt de franchisenemer het recht als het ware aan te haken bij de bekendheid van (het merk van) de franchisegever. Hij koopt als het ware het recht diens naam te gebruiken. Daar staan natuurlijk wel verplichtingen tegenover, ook naast het betalen van een vergoeding. Het succes van franchise is immers gebaseerd op uniformiteit (niet voor niet wordt over ‘formules’ gesproken) en dus moet de franchisenemer zich vaak aan vrij gedetailleerde verplichtingen houden, bijvoorbeeld waar het de indeling van zijn winkel of restaurant betreft.

MERCHANDISING

Een andere tak van sport waarin veel met (niet-exclusieve) licensing wordt gewerkt, is merchandising. De rechthebbende geeft dan toestemming zijn merk op producten aan te brengen, zodat die als het ware kunnen meeliften op de populariteit van dat merk. Merchandising wordt veel gebruikt in de filmindustrie en de sportwereld.

TIPS VOOR ONDERNEMERS DIE MET LICENTIES WERKEN

  • Stel vast of degene die een licentie verstrekt wel de rechthebbende is
  • Bepaal voor welke handelingen precies een licentie wordt verstrekt, waarbij over het algemeen geldt dat geen licentie wordt gegeven voor handelingen die niet zijn benoemd
  • Bepaal of de licentie wel of niet exclusief is
  • Beoordeel of de licentie wel of niet geografisch beperkt is
  • Beoordeel of de licentie wel of niet in tijd beperkt is
  • Stel vast in hoeverre en op welke gronden een licentie opzegbaar is. Bedenk hierbij, dat de overeenkomst alleen niet altijd allesbepalend is en de Nederlandse rechter ook zal letten op de onderlinge relatie
  • Beoordeel in hoeverre de licentie in overeenstemming is met toepasselijk recht.
  • Vooral de check met toepasselijk recht kan complex zijn. Weliswaar geldt als uitgangspunt contractsvrijheid (u kan onderling afspreken wat u wilt) maar aan dat uitgangspunt worden belangrijke beperkingen gesteld door vooral het mededingingsrecht. Overeenkomsten die in strijd zijn met het mededingingsrecht zijn niet alleen nietig, u riskeert bovendien sancties van de mededingingsautoriteiten.


Recente blog berichten • Licensing

10-02-2020 - door Els Doornhein

JOR 2020/14 met annotatie van Els Doornhein

Op verzoek van de JOR (Jurisprudentie Onderneming & Rech... Lees meer

04-06-2019 - door Pieter Ballings

De Vos & Partners Advocaten N.V. & Microsoft - SPLA: Blog 4

SPLA, licensing tips en de meest gemaakte rapportage fouten ... Lees meer

28-05-2019 - door Pieter Ballings

De Vos & Partners Advocaten N.V. & Microsoft - SPLA: Blog 3

SPLA, een gezond licentiebeheer en rapportage  Aan de hand ... Lees meer

21-05-2019 - door Pieter Ballings

De Vos & Partners Advocaten N.V. & Microsoft - SPLA: Blog 2

SPLA en het Fair Level Playing field  Microsoft handhaaft h... Lees meer

14-05-2019 - door Pieter Ballings

De Vos & Partners Advocaten N.V. & Microsoft - SPLA: Blog 1

SPLA: Hoe worden de intellectuele eigendomsrechten van Micro... Lees meer

23-07-2018 - door Margriet Koedooder

Margriet Koedooder bij SBS6 Shownieuws in een item over Kim Kardashian!

Kim Kardashian lijkt allerminst geschrokken van de aanklacht... Lees meer

12-04-2018 - door Els Doornhein

Nieuwe column van Els Doornhein in Vindingrijk: 'De juridische valkuilen van een licentieovereenkomst'.

Nieuwe column van mr. Els Doornhein verschenen in de lente-e... Lees meer

12-04-2018 - door Els Doornhein

De Vos & Partners sluit zich aan bij de businessclub van het Cobra Museum

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6387962... Lees meerHoofdcategorie

Werkwijze en Tarieven

Snel, efficiënt en to the point, zo werken we het liefst.

BEKIJK HIER AL ONZE TARIEVEN EN WERKWIJZE

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Created by Supreme being 21.3