+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Modellenrecht

Modellenrecht

Makers van industriële vormgeving kunnen naast een beroep op het auteursrecht, de door hun vervaardigde producten ook (laten) beschermen via het modellenrecht. Onder een model wordt verstaan de verschijningsvorm van op industriële of ambachtelijke wijze vervaardigde voorwerpen (driedimensionaal). De vormgeving van de – binnen de dancescene zeer bekende – CD-speler van Pioneer is bijvoorbeeld geregistreerd als Europees model.

EXCLUSIEF RECHT ALS HOUDER VAN EEN MODEL

Modellen worden beschermd voor zover zij nieuw zijn en een eigen karakter hebben. Na inschrijving daarvan verkrijgt men als houder van een gedeponeerd model het exclusieve recht zich te verzetten tegen:

A) het gebruik door derden van voorwerpen die hetzelfde uiterlijk vertonen als het gedeponeerde model;

B) het gebruik van een voorwerp, dat bij de geïnformeerde gebruiker geen andere algemene indruk wekt dan het ingeschreven model.

De tweede categorie is veruit de belangrijkste, nu het in de praktijk veelal gaat om de vraag of het uiterlijk van een bepaald gebruikt voorwerp zodanig weinig verschillen vertoont met het ingeschreven model, dat het voorwerp geen andere algemene indruk achterlaat. Of daarvan sprake is zal mede afhangen van de perceptie van de geïnformeerde gebruiker (die beschikt over kennis van de markt) en de mate van vrijheid van ontwerper bij  de ontwikkeling van het model.

De Vos & Partners krijgt regelmatig te maken met modelrecht zaken binnen haar sectie ‘Brand protection & Enforcement’Recente blog berichten • Modellenrecht

23-07-2018 - door Margriet Koedooder

Margriet Koedooder bij SBS6 Shownieuws in een item over Kim Kardashian!

Kim Kardashian lijkt allerminst geschrokken van de aanklacht... Lees meerHoofdcategorie

Werkwijze en Tarieven

Snel, efficiënt en to the point, zo werken we het liefst.

BEKIJK HIER AL ONZE TARIEVEN EN WERKWIJZE

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Created by Supreme being 21.3