+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Ontbinding geregistreerd partnerschap

Ontbinding geregistreerd partnerschap

Heeft u geen minderjarige kinderen en wilt u gezamenlijk het geregistreerd partnerschap ontbinden, dan kunt u dit buiten de rechter om regelen. U kunt bij een van onze advocaten een overeenkomst sluiten waarin wordt overeengekomen dat het geregistreerd partnerschap wordt beëindigd en daarnaast kunnen andere afspraken worden opgenomen over (bijvoorbeeld over partneralimentatie). U bent in beginsel vrij in het maken van de afspraken. Bij de advocaat wordt de overeenkomst ondertekend waarna de advocaat zorgdraagt voor de inschrijving in de registers van de burgerlijke stand. Na de bevestiging van de gemeente is het geregistreerd partnerschap ontbonden. Ook voor de beëindiging van het geregistreerd partnerschap kan mediation zinvol zijn. Als geregistreerd partners immers gezamenlijk tot een overeenkomst komen, kan de ontbinding snel en eenvoudig zonder tussenkomst van de rechter geregeld worden.

Heeft u minderjarige kinderen of wil slechts één van beide het geregistreerd partnerschap ontbinden, dan dient u naar de rechter te gaan. Een advocaat dient namens u een verzoekschrift in bij de rechtbank. De procedure tot beëindiging van een geregistreerd partnerschap via de rechter is eenzelfde procedure als de procedure tot echtscheiding. Als er minderjarige kinderen in het spel zijn, dient u bij het verzoekschrift ook een ouderschapsplan mee te sturen. Voor meer informatie over een ouderschapsplan klikt u hier.

Het gebeurt in de praktijk regelmatig dat ex-partners wel gezamenlijk besluiten het geregistreerd partnerschap te ontbinden maar dat het hen vervolgens niet lukt om gezamenlijk afspraken te maken. In een dergelijk geval adviseren wij u een mediator in te schakelen. Frederique Mackay-Beins is gespecialiseerd familierechtmediator. Meer informatie over mediation? Lees dan hier verder.

De overeenkomst (zonder rechter) of beschikking (door de rechter) moet vervolgens worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit moet binnen drie maanden na de ontbinding plaatsvinden. Na de inschrijving in de registers is het geregistreerd partnerschap officieel beëindigd.

Meer weten? Lees dan onze blogs over dit onderwerp:Recente blog berichten • Ontbinding geregistreerd partnerschap

17-11-2021 - door Frederique Mackay Beins

Wettelijk indexeringspercentage alimentatie voor 2022 bekend

Ontvangt u partner- of kinderalimentatie? Het volgende is vo... Lees meer

26-02-2021 - door danielle den hartog

Alimentatie betalen ten tijde van de coronacrisis

Veel mensen hebben door de corona te maken met grote financi... Lees meerHoofdcategorie

Werkwijze en Tarieven

Snel, efficiënt en to the point, zo werken we het liefst.

BEKIJK HIER AL ONZE TARIEVEN EN WERKWIJZE

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage