+31 (0)20 2060700info@devos.nl
Ouderschapsplan

Ouderschapsplan

Om te voorkomen dat kinderen de dupe worden van een echtscheiding of de verbreking van samenwonen, is in de wet bepaald dat ouders een ouderschapsplan moeten opstellen. De gedachte van de wetgever hierbij is dat het vastleggen van afspraken de zogenoemde vechtscheidingen doet voorkomen. Of dit in de praktijk daadwerkelijk het geval is, laten wij hier in het midden. Dat het belangrijk is dat ouders gezamenlijk afspraken over de kinderen maken, beamen wij zeker!

In het ouderschapsplan worden afspraken vastgelegd met betrekking tot minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar). Waar gaan de kinderen wonen en wie zorgt er voor hen? Hoe vaak zien de kinderen de ouder waar ze niet wonen? Wie van de ouders neemt beslissingen over hun opleiding, medische verzorging et cetera? Welke kosten worden door wie betaald (lees ook: alimentatie)? Wie gaat met de kinderen op vakantie en wanneer?

Voorbeeld vakantieregeling:

Zoals gezegd kunnen ouders dit geheel zelf invullen. Een voorbeeld van een verdeling die wij in de praktijk zien is:

de meivakantie bij moeder en herfstvakantie bij vader. De eerste drie weken van de zomervakantie bij moeder en de laatste drie weken bij vader. De kerstvakantie per week verdeeld, maar ook eerste en tweede kerstdag apart. Dus de eerste week van de vakantie bij moeder en de tweede week van de vakantie bij vader, maar waarbij eerste kerstdag wordt gevierd bij moeder en tweede kerstdag bij vader. Ook andere feestdagen die zijn verdeeld over twee dagen worden meestal gesplitst. Eerste paasdag bij moeder en tweede paasdag bij vader en hetzelfde voor Pinksteren. Feestdagen die slechts één dag bedragen, zoals oudejaarsavond en Koningsdag, kan zo ingevuld worden dat deze feestdag het ene jaar bij de ene ouder wordt gevierd en het andere jaar bij de andere ouder.

De familierechtadvocaten van De Vos en Partners Advocaten kunnen u helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan. Hierbij is het vooral belangrijk dat ouders wat minder naar hun eigen belangen kijken maar vooral naar de belangen van de kinderen en hun eigen praktische belangen. Wat is praktisch haalbaar voor de ouders? Een mediation kan hierbij zeer van pas komen.

Lees ook onze blogs:Recente blog berichten • Ouderschapsplan

17-11-2021 - door Frederique Mackay Beins

Wettelijk indexeringspercentage alimentatie voor 2022 bekend

Ontvangt u partner- of kinderalimentatie? Het volgende is vo... Lees meer

02-06-2020 - door Mandy Roggeveen

Omgang in tijden van corona

De laatste tijd druppelen de uitspraken van verschillende re... Lees meerHoofdcategorie

Werkwijze en Tarieven

Snel, efficiënt en to the point, zo werken we het liefst.

BEKIJK HIER AL ONZE TARIEVEN EN WERKWIJZE

Copyright/Disclaimer © 2017 by De Vos & Partners N.V., Amsterdam, Nederland. All rights reserved. Website by Omelette Du Fromage